Gå på opdagelse

Gå en tur i Thisted gennem de hyggelige gader og de mange fine torve

I toppen af byen i Vestergade og Frederiksgade ligger en lang række hyggelige butikker. Byens hyggelige gågade strækker sig fra Vestertorv ned forbi Frederiksgade, gennem Vestergade til byens centrale torv Store Torv. På din tur gennem byens gader vil du opleve mange smukke bygninger, og byens kirke ligger side om side med butikkerne i bunden af Vestergade. Bag kirken ligger kirkens flotte, grønne mindepark, hvor man kan nyde solens stråler og det grønne græs med de smukke krokus i det tidlige forår. 

Store Torv prydes af byens smukke, gamle rådhus. Det fredede rådhus er opført i 1853 efter tegning af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll. Der er i dag gennemført en gennemgribende restaurering af Ejendomsselskabet Realea A/S, der i 2007 købte bygningen, som nu blandt andet rummer byens turistbureau.

Sammen med en række af byens øvrige butikker ligger også det moderne J.P. Jacobsen Shoppingcenter lige ud til Store Torv. Centeret indeholder, foruden dagligvarebutik, Føtex, en række specialforretninger. Hovedindgangen hertil findes i Storegade.  

Byens museum og byens elskede museumsbøg ligger ligeledes ved Store Torv. Det vækker altid opmærksomhed, når den smukke bøg springer ud i foråret, og når den i den mørke tid prydes med lyskæder.

Fra Storetorv kan du gå ad Torvegade mod Lille Torv, Brogade og Nytorv. På din vej finder du også en del af byens dejlige butikker og det fine springvand på Lille Torv, hvorpå en bronzestatue af en hane er opstillet. Hanen er opstillet i 1986 i forbindelse med renovering af Lille Torv. Selve fontænen er ældre og udført af kunstnerens far. Henning Wienberg Jensen, der stammer fra Thisted, har skabt både hanen og den smukke statue Thisted-pigen, som du finder langs kystvejen tæt ved sejlbådshavnen, hvor du også finder et par restauranter sammen med nogle af byens butikker.

På Lille Torv finder du også en buste af Hans Chr. Sonne. I 1864 blev han sognepræst i Thisted og her stiftede han efter engelsk forbillede i 1866 brugsforeningen "Thisted kjøbstads Arbejderforening", senere kendt som Thisted Arbejderforening, som blev starten på hele den danske brugsforeningsbevægelse.

Tilbage til Store Torv, hvor du kan fortsætte videre ad den gennemgående gågade gennem Storegade mod Håndværkertorvet med den smukke, gamle hotelbygning, der nu rummer både butikker og beboelse. Ved siden af den ligger på den ene side byens aktive musikteater og på den andens side byens driftige biograf, hvor du ofte kan nyde en danmarks-premiere. Håndværkertorv er prydet af et moderne springvand udført i stål i 1995 af Kim Buch.

Går du over vejen, ender du på byens yngste torv Havnetorvet med Thisted Havn som nabo og udsigt ud over Limfjorden. Går du en tur ud på havnen får du det smukkeste kig ind over havnefronten og byen. 

 

Der sker mere

Der sker meget mere i Thisted